maanantai 24. maaliskuuta 2014

Mitä turvakodissa tapahtuu?



Monika-Naiset liitolla on ollut turvakoti maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen vuodesta 2004. Turvakoti Mona sijaitsee salaisessa osoitteessa, mikä on poikkeuksellista Suomen oloissa. Miksi turvakoti on salainen ja mitä turvakodissa oikein tapahtuu? Mistä naiset tulevat ja mihin he lähtevät turvakotijakson jälkeen? Lähdin selvittämään asiaa.

Monen kulttuurin naiset turvassa saman katon alla

Turvakoti Mona on hyvin kodinomainen paikka: olohuoneessa on pieni kirjasto ja piano, huoneet ovat värikkäitä ja joka huoneessa on keittokomero, jossa kokata itselle mieluista ruokaa. Naiset tulevat turvakotiin usein lastensa kanssa ja heillä on omat huoneet. Eri puolilta maailmaa kotoisin olevat naiset tulevat kriisityöntekijä Saran mukaan yleensä erittäin hyvin juttuun keskenään, samanlaisessa elämäntilanteessa kohtalontovereista saa vertaistukea.
Naisilla on taustallaan vakavaa väkivaltaa kotona, joukossa on myös kunniaväkivallan ja ihmiskaupan uhreja. Tästä syystä turvakodin osoite ei ole julkisesti ilmoitettu. Kaikki turvakodin kymmenen asiakaspaikkaa ovat täynnä. Naiset ovat olleet viime aikoina kotoisin Venäjältä, Lähi- ja Kauko-Idästä, Keski-Aasiasta ja Afrikasta.

Turvakodissa asutaan keskimäärin reilu kuukausi, yksilöllisen tarpeen mukaan. Turvallisuustilanteesta riippuen jotkut asiakkaat voivat käydä ulkona vain työntekijän seurassa, mutta moni nainen käy myös töissä, lapset koulussa ja päiväkodissa.

Maahanmuuttajanaisten laajempi turvakotipalvelu

Naiset tarvitsevat turvallisen asumisen lisäksi myös tukea itsenäisen elämän aloittamiseksi uudessa maassa: kriisityöntekijä Sara kertoo, että asiakkaat eivät ole useinkaan tottuneet käsittelemään rahaa ja suomalainen palvelujärjestelmä on vieras. Suomen kielen taito on usealla naisella heikko. "Mies hoitaa puhumisen, nainen ei usein edes tiedä missä ollaan", Sara kuvaa asiakkaiden tilannetta julkisissa palveluissa asioidessa. Turvakoti Monassa asumisjaksot ovatkin keskimäärin pidempiä muihin turvakoteihin verrattuna, kun väkivallasta toipumisen lisäksi opetellaan arkielämässä tarvittavia taitoja.

Turvakodin jälkeen

Turvakotijakson päätyttyä asiakkaan pitäisi kriisityöntekijä Saran mukaan pystyä seisomaan omilla jaloillaan ja olla tietoinen oikeuksistaan. Kuitenkin moni naisista palaa kotiinsa ja väkivalta jatkuu: "Valitettavan moni sellainen joka palaa kotiin, palaa myös turvakotiin", Sara kertoo. Joskus väkivalta on niin vakavaa, että asiakas sijoitetaan ulkomaille. Moni turvakodista apua saanut jatkaa Monika-Naiset liiton Voimavarakeskus Monikan asiakkaana. Voimavarakeskus auttaa naisia väkivallasta toipumisessa ja tukee elämänhallintaa.

Turvakotipaikat koetuksella

Turvakotipaikkoja on vähennetty viime vuosina. Turvakoti Monassakin välillä tulee sellainen tilanne, että ei voida ottaa uusia asiakkaita. "Joskus soittaja on sosiaalityöntekijä, joka on jo soittanut kaikkialle ja kysyy, mitä hän nyt voi tehdä", Sara kuvaa tilanteen ongelmallisuutta. Tästä syystä turvakotipaikkoja tarvitaan lisää, jokaisen pitäisi saada tukea ja turvallista asumista silloin, kun kotona ei voi olla.

teksti: Pirjo Sohlo, Tiedottaja, Monika-Naiset liitto ry

Turvakoti Monassa oli vuonna 2013 asiakkaana 82 naista ja heidän 74 lastaan. Helsinkiläisiä asiakkaita lukuun ottamatta turvakotiin pääsee kunnan myöntämällä maksusitoumuksella. Turvakoti Mona siirtyi vuoden alusta alkaen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuksen piiriin. Tämä tarkoittaa, että helsinkiläiset asiakkaat voivat ohjautua turvakotiin vapaasti ilman maksusitoumusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti