maanantai 27. lokakuuta 2014

Tavallisia tarinoita Osaavat naiset -työllistämisprojektista


Olen 46-vuotias. Muutin Suomeen vuonna 2002. Ensin asuin Kajaanissa. Sitten muutin Helsinkiin. Olen asunut täällä nyt kaksi vuotta. Kotimaassani oli sota. Mieheni on kuollut, ja olen kasvattanut yksin viisi lasta. Kaksi lapsista asuu nyt Suomessa. Poika on tulkki, tytär sairaanhoitaja. Kotimaassani kävin koulua kolme vuotta. Haluaisin opiskella lähihoitajaksi, ja mennä töihin palvelutaloon. Olen ollut työkokeilussa neljä kertaa. En ole saanut opiskelupaikkaa, vaikka olen hakenut monta kertaa. En tiedä miksi.

Olen 32-vuotias. Muutin mieheni työn vuoksi Suomeen. Minulla on korkeakoulututkinto, ja paljon työkokemusta eri maista. En tunne Helsingistä ketään. Olen lähettänyt lokakuussa 40 työpaikkahakemusta. En ymmärrä, miksi en saa vastauksia. Puhun viittä kieltä, ja luulin, että löytäisin Suomesta koulutustani vastaavaa työtä, vaikka jostain kansainvälisestä yrityksestä, jossa työkieli on englanti.

Nämä ovat tavallisia tarinoita Monika-Naiset liitto ry:n koordinoiman työllistämisprojektin työpajassa. Maahanmuuttajataustaisille pitkäaikaistyöttömille naisille suunnatun projektin pajoissa kokoonnutaan kahvipöydän ympärille puhumaan asiaa työnhausta ja työnhaun vierestä. Yhteinen kieli on selkosuomi, ja kaikilla ryhmän jäsenillä on sama tavoite: löytää työpaikka Suomesta.

Työpajaan osallistuvat naiset ovat eri ikäisiä ja muuttaneet Suomeen eri puolilta maailmaa. Toisilla on koulutusta ja työkokemusta, osalla ei ole ollut mahdollisuutta käydä koulua. Suomen kielen kursseista on krooninen pula, kursseille voi joutua jonottamaan jopa vuoden. Hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ovat verkossa, eikä tietokoneen käyttö ole kaikille tuttua. Jos tietoa ei löydä, ei sitä voi hyödyntää. 

Osaavat naiset -projekti järjestää työpajoja Helsingissä liiton toimitiloissa Kalasatamassa ja Kontulan lähiöasemalla sekä Vantaalla Toimintakeskus Myyringissä. Projekti on hyvä esimerkki kolmannen sektorin kustannustehokkaasta täsmäpalvelusta, joka ehkäisee konkreettisesti syrjäytymistä ja edistää kotoutumista. Matalan kynnyksen toiminta tavoittaa niitä kansalaisia, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta syrjään. Kehittämisprojektissa on mahdollista jalkautua sinne, missä ihmiset ovat: tarvittaessa asiakkaita voidaan tavata TE-toimistoissa tai vaikkapa kahviloissa.

Työllistämisprojektin vahvuutena on mahdollisuus tarjota henkilökohtaista ohjausta vain naisille tarkoitetussa matalan kynnyksen toimintaympäristössä. Koulutuksen ja osaamisen kartoittaminen ja työllisyyspolun räätälöinti sujuvat huomattavasti nopeammin, kun työnhakija saa vastauksia kysymyksiinsä tutulta työvoimaohjaajalta, parhaassa tapauksessa omalla äidinkielellään. Projektin työntekijät puhuvat suomea, ruotsia, englantia, viroa ja venäjää. Tarvittaessa tulkkausapua saa Monika-Naiset liitto ry:n muilta työntekijöiltä.

Projektin asiakkaita on ohjattu suomen kielen kursseille, ammatilliseen koulutukseen, työkokeilu- ja palkkatukijaksoille sekä avoimille työmarkkinoille. Projektin työntekijät auttavat ansioluetteloiden ja työpaikkahakemusten tekemisessä ja sopivat työhaastatteluita. Tarvittaessa tukea annetaan myös työjakson aikana. Projektin vuositavoite on auttaa 30 helsinkiläistä ja vantaalaista naista työpolkunsa alkuun. Tavoite on ylitetty jo kahtena vuonna: 2013 yli 80 naista pääsi projektin kautta eteenpäin työpolullaan, ja vuoden 2014 kesäkuuhun mennessä yli 60 projektin asiakasta on autettu eteenpäin.

Tavallisia tarinoita - ja jokainen omanlaisensa.

Heidi Hirvonen, projektivastaava, Osaavat naiset
Jaana Turpeinen, työharjoittelija, Osaavat naiset

Helsingissä ja Vantaalla toteutettava Osaavat naiset -projekti käynnistyi vuonna 2011 ja päättyy 2016. Projektin asiakkaat ovat työttömiä työnhakijoita TE-toimistossa. Projektia rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus. Osaavat naiset -projekti tekee yhteistyötä pääkaupunkiseudun työnantajien kanssa. Helsingin ja Vantaan kaupungit, palvelutalot, päiväkodit sekä lukuisat yksityiset yritykset ovat tarjonneet työmahdollisuuksia projektin asiakkaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti